Organisatieadvies bij vitaliteitsvraagstukken

Organisatieadvies bij vitaliteitsvraagstukken

Investeren in vitaliteit

Investeren in de vitaliteit van jouw medewerkers loont! Het spreekt voor zich dat je bij een werknemer met een burn-out aan je re-integratieverplichtingen voldoet en gezamenlijk werkt aan herstel. Maar wanneer je de kans hebt om preventief aan een aantal vitaliteitsknoppen te draaien: doen! Want je bespaart je een hoop kosten en energie. En bovendien maakt het jou ook nog eens een aantrekkelijke en fijne werkgever!

  • Het leidt tot meer trots, vertrouwen en commitment van medewerkers.

  • Aandacht voor de gezondheid van medewerkers levert een verhoging van 5% in productiviteit op.

  • Het laat een daling van 15% zien van kort en lang verzuim.

  • Elke euro die een werkgever besteedt aan de gezonde leefstijl van een medewerker, levert drie euro aan kostenbesparing op de ziekteverzuimkosten.

  • Positieve vormen van leiderschap zoals steun van een leidinggevende leidt tot het ervaren van lagere levels van stress, werkdruk, burn-out en depressie.

Een team binnen een organisatie

Organisatieadvies

Naast coaching kun je bij Marieke coacht natuurlijk! ook terecht voor organisatieadvies bij vitaliteitsvraagstukken. Ik heb ruim 12 jaar in het HR vak gezeten bij middelgrote organisaties, als HR Manager en HR Adviseur. Deze werkervaring gecombineerd met mijn opleidingen over vitaliteit, voeding en coaching zet ik graag in voor jouw organisatie.

Op basis van jouw vraagstuk, kom ik met een voorstel op maat. Want soms moet iets van A tot Z worden opgezet en in andere gevallen is er ook een HR medewerker betrokken die bijvoorbeeld kan helpen bij de implementatie.

In de meeste gevallen adviseer ik te starten met een vitaliteitsscan. Een onderzoek onder jouw werknemersbestand dat de vitaliteit van jouw werknemers meet en meteen blootlegt naar welke laag of lagen van de vitaliteitspiramide onze aandacht uit mag gaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het wel snor zit met de fysieke vitaliteit van jouw werknemers maar dat er winst te behalen valt in de onderliggende relaties. Wist je dat de relatie tussen leidinggevende en werknemer één van de meest gerapporteerde redenen van stress in organisaties is (Van Dierendonck et al., 2004)? Echter, andersom is het ook het geval dat positieve vormen van leiderschap zoals steun van een leidinggevende “leidt tot het ervaren van lagere levels van stress, werkdruk, burn-out en depressie” (Kelloway & Barling, 2010, p. 263). Deze wetenschap biedt meteen al zoveel mogelijkheden om mee aan de slag te gaan!

Voorstel op maat

Al naargelang het vraagstuk en de wensen van de organisatie kan een voorstel de volgende onderdelen bevatten:

  • Verkenningsfase
  • Onderzoeksfase (o.a. vitaliteitsscan)

  • Adviesfase

  • Interventiefase (bv. coaching, workshops of training)
  • Monitoren

Organisatie

De informatie op deze pagina komt uit/van Harvard Business Review, World Economic Forum, MKB Service Desk, het Medisch Contact en Work & Stress.
Kelloway, E.K., Barling, J. (2010). Leadership development as an intervention in occupational health psychology. Work & Stress, 24(3), 260-279.
Van Dierendonck, D., Haynes, C., Borrill, C., Stride, C. (2004). Leadership behavior and subordinate well-being. Journal of Occupational Health Psychology, 9(2), 165-175.

Maak hier je afspraak voor een gratis intakegesprek

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of het plannen van een afspraak

Marieke Coacht Natuurlijk